Leksand och Timrå till final i Hockeyallsvenskan

Av

Att Timrå varit klara för final är inget nytt, men vad som dock inte var spikat var om det skulle bli Leksand eller AIK som ställs mot serieledande Timrå i en final. Nu står det, åtminstone i praktiken, klart vilket motståndet blir.

Leksand tog tre poäng på Hovet

Leksand åkte till Stockholm och gästade AIK på Hovet. Det var en direkt avgörande match, där AIK antingen kunde knappa in på tvåan Leksand, eller helt och hållet tappa greppet om chans för en final. Leksand gjorde en väl utförd match, men det var framförallt Rahm i målet som stod för den bästa insatsen. Han räddade hela 29 av 30 skott, där det mål som AIK gjorde inte räckte långt.

Leksand stod för tre mål på bortaplan, vilket gav dem en komfortabel vinst i bagaget, som också betyder att man har hela åtta poäng ned till AIK. Det är fyra omgångar kvar att spela, så visst finns det en teoretisk chans, men inte i praktiken.

Leksand är för bra för att tappa alla poäng under kommande matcher, samtidigt som AIK i det fallet hade behövt vinna sina. Det kommer sannolikt inte att ske, och vi kan nu med all säkerhet gratulera Leksand och Timrå till en final-serie.

Går Leksand eller Timrå upp i SHL?

Bara för man tar sig till final innebär inte det per automatik att man tar sig upp till SHL. Finalserien utgörs i bäst av sju matcher, där det vinnande laget får chansen att möta ett SHL-lag i ytterligare en bäst av sju-serie. Man får möta det näst sämst placerade laget i SHL, som då har fått vila medan laget i Hockeyallsvenskan fått spela en intensiv matchserie.

Det är tuffa förhållanden och det är minst sagt tufft att ta sig hela vägen. Efter stundande säsong skall pengaflödet regleras mellan de olika ligorna, där SHL kommer få del av mycket mer inkomster av TV-rättigheter, och tvärtom för lagen i Hockeyallsvenskan. Det betyder att det kommer bli en större klyfta mellan ligorna, och en allt tuffare resa för att ta sig upp. Det återstår att se hur pass väl Leksand eller Timrå kan mäta sig med klubbarna i SHL, men än är ingenting uteslutet.

Relaterade nyheter