Slutspelet i SHL närmar sig

Av

Vi har kommit till den sista omgången av SHL för den här säsongen. Åtminstone i seriespelet. Det är nu den stora utmaningen tar vid, som alla spelare har sett fram emot under hela säsongen.

Hur slutar slutspelet i SHL?

Det i särklass starkaste laget i SHL hittills i år är självklart Växjö. Man leder med sanslösa 20 poäng inför den sista omgången. Det har alltså länge stått klart att de vinner grundserien, men det är inte just det som respektive lag ser fram emot. Det är slutspelet som räknas och när vi går in i matchserier där man spelar bäst av sju matcher, så kan allting hända. Det har hänt många gånger tidigare att ett överlägset segrande lag i grundserien åker ur i den första omgången av slutspelet.

Alla lag i SHL är riktigt duktiga och vi ser ständigt att alla lag kan slå alla. När det gäller slutspel har även sämre lag en förmåga att steppa upp både en, två och tre nivåer ytterligare jämfört med grundserien. Tabellen är nu i stort sett formad och det enda utrymmet som finns för förändring är huruvida Malmö eller HV71 som tar den sista kvartsfinal-platsen. Malmö har ett försprång på tre poäng, så det vill till att de förlorar medan HV71 vinner stort och således kniper platsen med bättre målskillnad.

Mora och Karlskrona får kvala

Örebro har gjort en usel säsong mot beräknat utfall. Det är ett lag som helt klart skall ligga högre upp i tabellen, men spelet har inte klickat över huvudtaget. Man riskerade länge att behöva kvala ned mot Hockeyallsvenskan, men efter vinsten mot Mora senast, så står det klart att man klarar nytt SHL-kontrakt inför kommande säsong. Det var en otrolig lättnad för Örebro Hockey, som nu kan spela av den sista omgången utan någon större press.

Större press ligger på Mora och Karlskrona, som nu behöver kvala ned mot Hockeyallsvenskan. Visst, sista omgången spelar ingen större lag för endera lagen, men man behöver komma upp i en högre nivå för att behärska ett lag från Hockeyallsvenskan i toppform. Just nu spelas matchserien mellan Timrå och Leksand, som gör upp om den första möjligheten för kvalspel mot ett SHL-lag. Efter den matchserien står det också klart vilket lag som får möta förloraren mellan Timrå – Leksand, som i sin tur får möta nästa SHL-lag.

Relaterade nyheter