Asian handicap – högre odds – Hur fungerar det?

När du spelar hos ett seriöst spelbolag finns garanterat spelalternativet asian handicap att välja på exempelvis fotbolls- och hockeymatcher. Vill du lära dig mer om betting gör det det enklast i vår bettingskola.

Vissa känner inte till detta spelalternativ och även om man kanske sett asian handicap som alternativ har man inte förstått vad det är varför man inte väljer att spela det. Passar detta in på dig? Du kommer tänka om efter att du läst denna guide. För att tydliggöra detta börjar vi med ett snabbt exempel nedan.

I denna match erbjuder LeoVegas ett odds om 2.33 på att utgången i Vitrysslands hemmamatch mot Sverige blir 1X (Vitryssland eller oavgjort). Om vi går vidare till LeoVegas spelalternativ för asian handicap erbjuds oddset 2.38 på Vitryssland +0.5 mål.

Vad betyder då detta spel?

Det är exakt samma som 1X i detta fall. Det innebär att Vitryssland startar med 0.5 mål varför detta är samma spel som 1X. Skillnaden här är bara att oddset är högre på spelalternativet genom asian handicap.

Den som hade spelat på 1X istället för +0.5 mål hade således fått 0.05 lägre odds. Även om det kan tyckas vara en liten skillnad är det sådana skillnader som i längden gör dig till en vinnare eller förlorare på betting.

Olika exempel på asian handicap

Det vanligaste exemplet på när spelbolagen erbjuder asian handicap är antalet mål, det vill säga att ett spelbolag startar med antingen plus eller minus i antal mål innan matchstart. Det används dock även flitigt för över- och underspel.

För den oinsatte är det svårt att förstå vad de olika spelformerna på asian betting innebär. Vi har därför i denna guide valt att exemplifiera ett antal olika scenarier:

Ditt lag +0 mål innebär detsamma som draw no bet, det vill säga att du satsar på ditt lag och får tillbaka pengarna vid ett oavgjort resultat.

Ditt lag -0.25 mål innebär att halva insatsen spelas på -0.5 och halva insatsen på +0. Om ditt lag vinner matchen kommer du få hela vinsten. Skulle det bli oavgjort kommer halva insatsen återbetalas

Ditt lag -0.5 mål innebär samma spel som 1 eller 2 beroende på om ditt lag är hemma- eller bortalag. Du spelar således på att ditt lag ska vinna matchen och förlorar på alla andra resultat.

Ditt lag -1 mål innebär att du vinner om ditt lag vinner matchen med mer än 1 mål, får tillbaka pengarna om ditt lag vinner med ett måls marginal och förlorar på andra resultat.

Asian handicap fortsätter enligt ovan upp till flera mål men principen är densamma vilket den även är ”åt andra hållet”. Spelar du exempelvis på ett lag +0.5 mål innebär detta att du vinner matchen vid oavgjort eller seger för ditt lag.

Skillnad mellan european och asian handicap

Det är viktigt att hålla koll på om du spelar på european eller asian handicap. Dessa spel ser vid en första anblick ut att vara desamma men utgången är olika.

Spelar du exempelvis på european hancicap -1 mål måste ditt lag vinna med minst två mål för att du ska vinna, och gör de inte detta kommer du förlora ditt spel.

Som framgår längre upp i exemplet innebär -1 mål med asian handicap att du får tillbaka insatsen om ditt lag skulle vinna matchen med 1 mål, varför utfallet skiljer sig mellan european och asian handicap. Exemplet med -1 på european handicap är samma spel som -1.5 mål asian handicap.

Sammanfattning om asian handicap

Att vara införstådd i hur asian handicap fungerar kommer öka dina chanser att bli en vinnande spelare i längden eftersom oddsen ofta är högre med denna spelform även om spelet är identiskt med andra spelformer. Ha därför för vana att alltid jämföra oddset för asian handicap om detta finns hos ditt spelbolag innan du lägger ett spel.