Olika typer av speltermer

Betting kan vara både simpelt och invecklat. Det finns en mängd olika speltermer som kan vara bra att ha koll på, men med det sagt innebär inte det att man behöver kunna allt för att spela på en match.

Med tanke på det ökade utbudet av spel, så har olika speltermer tillkommit. Det här finns egentligen för att göra det enklare att hitta rätt spel, men också för att kategorisera dom olika valen man har att välja mellan.

Om du brukar ta del av speltips, antingen här eller på andra sidor, så är det helt klart en stor fördel om du har någorlunda koll på vad nedan begrepp innebär.

Speltips och förhöjda odds

De som spelar mycket och också förmedlar tips till andra spelar inte bara på utgångar som 1X2 (vi förtydligar detta nedan) utan man hittar vägar till att antingen förhöja oddsen, eller tvärtom. Detta för att skapa sig själv så bra förutsättningar som möjligt för att få sitt spel att gå in.

Det kan exempelvis vara ett lag som är stora underdogs till att vinna. Här kan man själv göra en värdering i med hur stora siffror man tror laget förlorar med. Skulle värderingen landa i att laget förlorar med max ett mål, så finns det utgångar även för detta.

Vad menas med Asian Handicap?

Asian handicap kommer ursprungligen från just Asien. Det sägs att de inte ville att matchen skulle ha oavgjort som alternativ, varpå just asian handicap kom till. Den här speltermen menar till att man kan spela på en utgång med garderat utfall.

Låt säga att ett lag är storfavoriter till att vinna och således har ett väldigt lågt odds. Rimligtvis finns det inget större värde i spelet, men om vi kan gardera oss åt det ena eller det andra hållet, så skapar vi värde.

Exempelvis har laget du vill spela på 1.10 i odds. Du avstår spel på den utgången, men du tror samtidigt att laget har goda chanser att vinna med tre mål. Ett utfall av asian handicap här hade då kunnat vara Lag X -2.5 mål.

Det här syftar till att laget ”startar” matchen med 2.5 måls underläge. Enligt din spelkupong måste då laget vinna med minst tre (3) mål. Skulle matchen sluta 2-0, går ditt spel förlorat.

Denna spelform kan man applicera i oerhört många lägen. Man kan spela att ett lag börjar med X antal mål, eller ligger under med X antal mål. Allt beror på din värdering i spelet.

Fördelar med Asian Handicap

Fördelarna med asian handicap är att man kan förhöja eller sänka odds genom att låta det ena eller andra laget starta med antingen minus eller plus i målskillnad. Många gånger har underdogs väldigt höga odds.

Ser man då att motståndaren har många skadade spelare eller dylikt, så kan det vara rimligt att spela på underdogen till att förlora med max X antal mål. Man kan laborera fram och tillbaka precis som man själv vill och det går på förhand inte säga vad som är rätt eller fel. Allt beror på den specifika matchen du är intresserad av.

Vad betyder 1X2?

1X2 är den enklaste spelformen. Det är också den vanligaste bland folk som kanske inte spelar särskilt ofta, eller som inte vill eller orkar lägga ned tid på research för sina spel.

Detta innebär att man placerar ett spel på att hemmalaget eller bortalaget vinner, alternativt att det blir oavgjort. Det är i regel högre odds för denna spelform, men risken att man förlorar ökar självklart i takt med oddsen. Det högsta oddset för 1X2 är vanligtvis X, då det mer sällan blir oavgjort än att något utav lagen vinner.

Dubbelchans

Dubbelchans kan även skrivas 1X eller X2. Spelformen innebär att man placerar ett spel på att antingen hemmalaget eller bortalaget vinner, med oavgjort resultat som gardering.

Det blir således vinst på din kupong om hemmalaget vinner eller spelar oavgjort, eller vice versa. När man spelar på två utgångar som i det här fallet, så sjunker oddsen radikalt. Chanserna att spelet går in ökar drastiskt, men man skall komma ihåg att värdet i spelet sjunker och i många fall bör man istället välja ett annat spel.

Draw No Bet (DNB) – Insatsen tillbaka vid oavgjort

Draw no bet, eller förkortat: DNB är en engelsk översättning av insatsen tillbaka vid oavgjort. Med DNB kan man dra en enkel liknelse med dubbelchans, som vi beskrivit ovan. Även här spelar man på två utgångar, antingen att hemma- eller bortalaget vinner med oavgjort som gardering.

Det innebär, till skillnad från dubbelchans, inte att spelet är vinnande vid oavgjort, utan man får bara pengarna tillbaka. Likväl här som för dubbelchans så sjunker oddsen, men inte alls lika mycket.

Money Line (ML)

Money line är en vanlig spelform när det kommer till ishockey. Resultaten kan som bekant bli oavgjort, men just i hockey går alltid det ena eller det andra laget ur matchen som segrare. Alla oavgjorda matcher i ishockey går till förlängning.

Lagen spelar då (i de flesta ligorna) 3 mot 3 istället för 5 mot 5 under fem minuter. Om inget lag har avgjort innan dess, går matchen till straffar. Oavsett när matchen avgörs, om det är på ordinarie tid, förlängning eller straffar, så räknas spelformen money line in. Man spelar på ett lag med en gardering till ett oavgjort resultat, men att de i slutändan står som segrare.

Användning av speltermer

Det är vanligt att man använder sig av speltermer när man pratar sinsemellan om betting. Det skapar en bättre förståelse om båda parter är införstådda i vad respektive term kännetecknar.

Det är också en stor fördel att ha en viss förståelse kring det här när man letar efter spel, alternativt när man tar del av speltips från andra. När en motpart uttrycker sig med speltermer och man inte förstår innebörden, bör man söka sig fram efter rätt svar.