Skattefria vinster på betting

En vanlig fråga många ställer sig är om man behöver betala skatt på vinster från betting och casino. Svaret på denna fråga är vanligtvis nej, men kan i undantagsfall också vara ja.

Så som den svenska spelmarknaden ser ut i dagsläget är för det första alla spelvinster från statens spelbolag Svenska Spel och ATG helt skattefria. Så som gällande EU-lagstiftning och dess praxis har utvecklat sig finns det dock även många utländska spelbolag där vinster är skattefria för svenska spelare.

Så länge ett spelbolag har en spellicens i ett EU- eller EES-land är spelvinster skattefria. Kanske har du hört talas om att många spelbolag finns på Malta?

Detta är en följd av denna lagstiftning i kombination med att Malta har ett företagsvänligt klimat. De flesta spelbolagen som vänder sig till svenska spelare har idag en spellicens på Malta. Detta föranleder således att alla vinster är hos dessa spelbolag är skattefria.

Spelbolag där vinster inte är skattefria

Hos oss på Oddsbonusar.info har vi endast valt att lista spelbolag där vinster är undantagna från beskattning för dig som spelar från Sverige. Det finns dock spelbolag där vinsterna inte är skattefria.

Detta gäller om spelbolaget i fråga inte har en licens för spel inom EU/EES. Hur kan man då veta vilka spelbolag detta är? En första check kan vara att kolla i footern på spelbolagets hemsida där det ofta framgår i vilket land spelbolaget har sin eller sina spellicenser.

Det säkraste är dock att du väljer att exempelvis leta efter spelbolag på vår sajt, där vi alltså endast sammanställt de bolag som har skattefria vinster. Skattefriheten gäller även för de engelskspråkiga sidorna vi listar här hos oss.

Vad händer när marknaden regleras?

Just nu pågår en stor utredning om framtiden av den svenska spelmarknaden. Det finns en parlamentarisk enighet mellan de största partierna i Sverige om att reglera den svenska spelmarknaden.

Detta kommer innebära att statens monopol försvinner och att marknaden istället konkurrensutsätts. Alla spelbolag som vill erbjuda spel på Sveriges marknad kommer behöva ansöka om en licens som utfärdas av en statlig myndighet i Sverige.

Spelbolag som inte väljer att ansöka om licens, eller av någon anledning inte beviljas licens, kommer inte kunna erbjuda spel till svenska spelare.

När träder de nya reglerna i kraft?

Tanken är att de nya reglerna kommer gälla från och med 2019-01-01 och det mesta pekar på att så kommer bli fallet. Detta kommer mest troligt leda till att det blir något färre spelbolag som vänder sig gentemot svenskar än det är i dagsläget.

Det som är positivt med detta blir att hela marknaden blir mer kontrollerad och förhoppningsvis kommer vi slippa oseriösa aktörer.

Kom ihåg!

Observera att den information du läser här är ämnad för att informera och belysa hur reglerna ser ut idag och hur praxis utvecklats enligt vår uppfattning. Vi tar inte något ansvar för att exempelvis skattemyndigheten har motsvarande åsikt som informationen på denna sidan gör gällande.

Om du är osäker rekommenderar vi dig att kontakta Skatteverket för att få ett svar på hur en eventuell skattefråga ska hanteras.